Acasă Sfaturi de călătorie Cum sa folosesti in siguranta cardul Revolut?

Cum sa folosesti in siguranta cardul Revolut?

In cazul in care inca nu ai un card de debit Revolut, afla ca iti poti comanda unul de aici. Daca nu stii ce este si la ce iti foloseste, am pregatit pentru tine un articol despre cum poti economisi o gramada de bani in vacante la conversia valutara.

Orice card pe care il ai e expus riscului de a fi clonat, insa exista anumiti pasi pe care ii poti face pentru a reduce sansele sa devii victima unui furt informatic. Apropo, riscurile si sfaturile de mai jos se aplica tuturor cardurilor, nu doar celor emise de Revolut.

Cum poti ajunge cu cardul clonat in vacanta (si nu numai)?

Sunt mai multe cai prin care cardul tau poate ajunge in mainile hotilor in vacanta sau chiar in viata de zi cu zi:

  • Cu ajutorul skimmerelor. Skimmerele sunt dispozitive speciale atasate ATM-urilor care iti copiaza numarul cardului si salveaza PIN-ul in momentul in care il introduci. Rau-facatorii cloneaza apoi cardul si il folosesc pentru a retrage bani la ATM.
  • Prin neglijenta, lasand cardul pe o masa sau o noptiera in camera de hotel. Camerista ar putea face o poza fata/verso si, in cazul in care cardul nu are activat 3D secure, sa il foloseasca la cumparaturi online.
  • Folosindu-l la diversi comercianti online care nu gestioneaza corect datele de card. De exemplu, stiai ca atunci cand rezervi o cazare prin Booking, datele tale de card ajung direct la comerciant care apoi proceseaza manual plata? Daca un angajat al comerciantului face o copie (ilegala desigur) a datelor de card, te poti trezi ca la un moment dat cardul tau a fost golit de bani.

Ce poti face pentru a evita clonarea cardului sau pierderea banilor de pe el?

  • Nu il folosi in ATM-uri suspecte si verifica intotdeauna fanta prin care introduci cardul sa fie fixa si sa nu fie un skimmer atasat peste ea.
  • Acopera tastatura ATM-ului cu mana cand introduci PIN-ul.
  • Nu lasa cardul la vedere in camera de hotel, foloseste seiful.
  • Acopera cu un marker negru CVV-ul (codul de 3 cifre de pe spatele cardului), pentru a nu putea fi citit usor si rapid in cazul in care il inmanezi cuiva.
  • Nu iti tine toti banii pe contul de card. Majoritatea bancilor iti ofera conturi de economii in care si din care poti sa virezi bani fara comision. In cazul in care cineva iti cloneaza cardul, nu va putea fura decat ce este in contul asociat cardului.
  • Foloseste setarile de securitate din aplicatia bancii tale. De fapt, aici vroiam sa ajungem, incat multa lume nu stie sau nu realizeaza cum trebuie configurat un card Revolut pentru siguranta deplina.

Cum iti configurezi corect cardul Revolut pentru a te proteja de fraude?

Dupa cum probabil stii deja, poti avea atat card fizic Revolut, cat si card virtual.

Ca o regula, noi evitam sa folosim cardul fizic pentru cumparaturi online, atunci cand putem plati cu cel virtual.

Cardul fizic iti ofera urmatoarele optiuni:

  • Location based security – Atunci cand se executa o plata, Revolut va verifica daca locatia telefonului corespunde cu locatia unde s-a facut tranzactia. Este de folos daca telefonul spune clar ca se afla in Romania, iar comerciantul care este in Rusia raporteaza o tranzactie efectuata cu cardul fizic – plata va fi automat refuzata. Aceasta setare trebuie ACTIVATA. Atentie! Ar fi de mentionat aici ca aceasta setare are nevoie de acces la internet pentru a valida locatia. Daca pleci din Romania in vacanta si iti opresti datele mobile si vrei sa faci cumparaturi in Doha, s-ar putea ca plata sa fie automat refuzata intrucat telefonul nu poate raporta locatia catre Revolut, care crede ca tu esti inca in Romania.
  • Swipe payments – In Romania suntem oarecum norocosi ca s-au introdus cardurile mai tarziu, pentru ca atunci cand au devenit populare, au venit implicit direct cu cip integrat care securizeaza tranzactiile. Inainte de era cip & PIN, banda magnetica a cardului era scanata si tranzactia era executata imediat, fara a avea posibilitatea de a verifica autenticitatea cardului care putea fi la fel de bine clonat. Cipul ar trebui sa previna aceasta clonare. Daca te intrebi de ce mai exista aceasta banda magnetica, afla ca in anumite tari inca se mai foloseste. Aceasta setare trebuie DEZACTIVATA. Motivul este ca in cazul in care cardul a fost clonat, sa nu poata fi folosit la POS-uri care accepta tranzactii fara chip & PIN. In caz de nevoie o poti reactiva, insa noi o tinem permanent oprita.
  • Contactless payments – Noi suntem fani ai platii contactless, asa ca tinem aceasta setare ACTIVATA. Daca esti putin mai paranoic, o poti dezactiva.
  • ATM withdrawals – desi cardul Revolut iti permite sa retragi fara comision pana in 800 de lei, noi tinem de obicei aceasta optiune DEZACTIVATA si o activam dupa caz cand stim ca vrem sa retragem bani de la bancomat. Motivul, din nou, este ca in cazul in care cardul a fost clonat, sa nu poata fi folosit la ATM-uri care accepta tranzactii cu carduri fara cip.
  • Online transactions – Din moment ce efectuam toate tranzactiile online cu cardul virtual de Revolut, tinem aceasta optiune DEZACTIVATA si o activam dupa caz cand cardul virtual este refuzat (se mai intampla, dar rar de tot).

Cardul virtual il tinem de obicei DEZACTIVAT (frozen) si il activam doar atunci cand vrem sa facem o tranzactie online. De asemenea, in general dam acest card pe Booking si il tinem activat pentru urmatoarele 24-48 de ore dupa ce am facut rezervarea pentru cazul in care hotelul vrea sa verifice daca datele de card sunt valide prin taxarea cu un euro sau pe acolo.

Aici ar fi o mica discutie despre cat de indicat ar fi sa dai acest card virtual pe Booking intrucat unii hotelieri cer expres ca sa prezinti fizic cardul cu care ai facut rezervarea. In +10 ani de calatorii o singura data am patit asta, insa e un risc si ar trebui intotdeauna verificat la conditiile specificate in listarea de pe Booking daca nu cumva cer sa prezinti cardul fizic. In acel caz, fa rezervarea direct cu cardul fizic Revolut si nu va fi nicio problema, insa nu uita sa activezi tranzactiile online inainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.