Acasă Cum sa economisesti bani in vacanta cu Revolut?

Cum sa economisesti bani in vacanta cu Revolut?

Ce este Revolut?

Revolut este un card de debit care, prin intermediul aplicatiei de smartphone, iti permite sa faci plati online, sa schimbi valuta la un curs extrem de avantajos (comparativ cu ce ofera bancile de la noi in general, mai ales prin e-banking). Cardul poate fi folosit si fizic, in magazine sau la ATM-uri. Momentan cardurile sunt emise de o banca din UK, insa dupa Brexit exista indicii ca se vor muta in Estonia.

Care sunt avantajele unui card Revolut?

Noi il folosim zilnic de aproape doi ani, chiar si in Romania! Pana acum am identificat urmatoarele avantaje:

  • Curs de schimb foarte bun, cu exceptia zilelor de weekend (V-D). Este o explicatie mai complexa de ce cursul nu este ok in weekend, dar explicatia pe scurt e ca de vineri pana duminica seara cursul ramane fix si pentru a se proteja de anumite fluctuatii care ar putea surveni pana luni dimineata, iti ofera un curs mai slab. Chiar si asa, daca il comparam cu ce primim de la banca noastra portocalie, e pomana curata.
  • Zero comisioane (de tranzactie, de administrare, you name it).
  • Zero comision pentru retragere de la ATM pana in limita a 800 de lei pe luna (echivalent).
  • Aplicatie de smartphone excelenta care iti permite sa ai control total asupra cardului. Am si scris un articol despre cum am configurat cardul Revolut pentru a-l folosi in deplina siguranta.
  • Posibilitatea de a cumpara asigurari de calatorie direct din aplicatie.
  • Posibilitatea de a cumpara criptomonede si actiuni direct din aplicatie.

Ne place ca atunci cand calatorim nu mai trebuie sa mergem cu atata cash la noi sau sa schimbam leii in euro ca sa ii putem schimba in valuta locala cand ajungem.

Cum incarc un card Revolut?

Incarcarea este foarte simpla si nu este cu nimic diferita de procesul unei plati online. Introduci datele cardului tau obisnuit si… gata, iti apar instant leii in contul Revolut. Ii poti schimba apoi in ce valuta ai nevoie sau ii poti lasa asa, urmand ca in momentul platii conversia sa se faca automat la cursul international.

De mentionat ca poti alimenta cu lei, euro, dolari, lire, nu conteaza, banii vor intra intr-un cont specific monedei, asa ca daca incarci euro, vei avea euro pana ii convertesti manual sau incerci sa platesti ceva ce necesita o conversie.

Ar mai fi de mentionat aici ca unele banci romanesti simt presiunea Revolut din ce in ce mai tare si cauta sa puna bete in roate. De exemplu, o banca romaneasca galbioara stim ca aplica un comision pentru incarcarea Revolut de pe un card de credit.

Daca nu vrei sa incarci direct de pe cardul tau de debit, ai de asemenea optiunea de a incarca prin transfer bancar, insa acesta va dura pana la 3 zile (gratie, din nou, sistemului bancar romanesc care insista sa ramana ancorat in trecut).

Cum obtin un card Revolut?

Este extrem de simplu! Instalezi aplicatia pe smartphone, treci rapid prin pasii de inregistrare, incarci 50 de lei si in aproximativ o saptamana cardul te asteapta in cutia postala.

Cat de sigur este un card Revolut?

Din punctul de vedere al protectiei cardului, la fel de sigur ca si restul cardurilor de pe piata, ba chiar prin intermediul setarilor de securitate ni se pare chiar peste ce ofera bancile din Romania.

Din punctul de vedere al solvabilitatii firmei mama, aici nu ne putem pronunta. Noi in general tinem cam pana in 200 de EUR pe cardul de Revolut si il incarcam la nevoie. Faptul ca e pe piata de 4 ani si este una dintre cele mai mari firme de fintech din Europa ne da incredere.

Ce ar mai fi de mentionat?

Pentru ca vrem sa fie totul clar de la inceput si pentru ca stim ca oamenii nu citesc de multe ori termenii si conditiile serviciilor pe care le achizitioneaza, iti trecem in revista mai jos pe scurt ce ar mai trebui sa stii:

  • Tot timpul sa alegi sa platesti in moneda locala a comerciantului. De exemplu daca esti in Croatia si ti se ofera sa platesti in euro, cere sa platesti in Kuna. Cursul la care iti va face Revolut conversia din lei sau euro in kuna va fi garantat mai bun decat cursul la care va face conversia POS-ul comerciantului.
  • Dupa o anumita suma ti se va cere sa specifici sursa fondurilor cu care alimentezi si sa faci dovada prin prezentarea unui fluturas de salariu si un extras de cont cand a intrat acel salariu, sau o factura si extrasul de cont aferent facturii. Acestea sunt masuri obligatorii pentru a preveni operatiunile de spalare a banilor.
  • Poti schimba in/din valuta pana la 20.000 RON pe luna la curs interbancar, tot ce e peste e taxat cu un comision de 0.5%.
  • Poti retrage pana la 800 RON pe luna la bancomat, tot ce e peste e taxat cu un comision de 2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.